EDUGO Studieaanbod Moderne talen - wetenschappen (MTWE)

Terug naar het overzicht

3e graad / 6de jaar / ASO

Moderne talen - wetenschappen (MTWE)

Voor wie?

Heb je een talenknobbel, a knack for languages ou une bosse des langues? Ben je geïnteresseerd in anderstalige literatuur en vind je het boeiend om te na te denken over de taal op zich? Weet je daarnaast ook graag hoe dingen werken of trek je graag het labo in om zelf dingen te onderzoeken? Kan je de werkelijkheid niet zomaar aanvaarden, maar wil je het mechanisme achter de schermen begrijpen? Dan is Moderne talen - wetenschappen jouw ding!

Voorstelling lespakket

Tijdens de lessen moderne talen krijg je de kans om de Franstalige, Engelstalige en Duitstalige cultuur te verkennen door middel van visuele taal zoals film, toneel, reclame, videoclips, beeldend werk, websites ...  Dankzij het bijhouden van een taalportfolio kan je zicht krijgen op je sterktes en zwaktes en word je aangespoord om zelf je leerproces in handen te nemen.

Daarnaast krijg je een stevige basis aan biologie, chemie en fysica. Tijd genoeg om de leerstof uit te diepen en om zelf in actie te schieten! Gaandeweg leer je kritisch nadenken en leer je de handelingen van een echte wetenschapper!

Stapsgewijs zal je ook werken aan je onderzoekscompetentie: je leert een wetenschappelijk experiment correct uitvoeren en analyseren. Binnen de taalvakken leer je over een taalkundig of literair onderwerp informatie te verzamelen, die te verwerken en te presenteren. Zo kan je bijvoorbeeld personages uit een boek vergelijken met die uit de verfilming ervan of  kan je het specifiek woordgebruik van je favoriete Engelstalige serie analyseren.

En wie geen schrik heeft van een extra uitdaging kan deelnemen aan olympiades en wedstrijden zoals Olyfran (Frans), de BBC Public Speaking Awards en de wetenschapsolympiades.

Wat na Moderne talen - wetenschappen?

De verdere doorstromingsmogelijkheden na deze richting zijn zeer uitgebreid. Alle professionele bachelors zijn in principe haalbaar. Wel moet enig voorbehoud gemaakt worden voor richting met veel wiskunde, aangezien je hier maar een beperkt pakket van volgde. Deze richtingen zijn daarom niet uitgesloten, maar zullen een extra inspanning vragen. Uiteraard spelen ook je inzet en competenties een grote rol.

Professionele Bachelors

Voor de hand liggende keuzes zijn onderwijs, toegepaste taalkunde, ergotherapie, verpleegkunde …

Academische Bachelors

Voor de hand liggende keuzes zijn een managementopleiding, rechten, talen, taal- en letterkunde, logopedische en audiologische wetenschappen, journalistiek, communicatiewetenschappen, geologie...

Meer info over deze richting en de vervolgopleidingen in hoger onderwijs zijn te vinden op www.onderwijskiezer.be.

Lessentabel

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: