EDUGO Studieaanbod Sportwetenschappen (NIEUW)

Terug naar het overzicht

3e graad / 5de jaar / Sport / Finaliteit doorstroom / ASO

Sportwetenschappen (NIEUW)

Voor wie?

Sportwetenschappen is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met natuurwetenschappelijke en sportieve vaardigheden. De leerlingen gaan onderzoekend, experimenterend en probleemoplossend aan het werk binnen de kernwetenschappen biologie, chemie en fysica. De leerlingen denken conceptueel mee vanuit wiskunde over natuurwetenschappelijke vragen. Ze passen wetenschappelijke inzichten vanuit anatomie & fysiologie en biomechanica toe en voeren technische en tactische bewegingspecifieke competenties op gevorderd niveau uit voor een brede waaier van bewegingsactiviteiten.

Voorstelling lespakket

Wetenschappen

Je krijgt een stevige basis biologie, chemie en fysica. Tijd genoeg om de leerstof uit te diepen en om zelf in actie te schieten! Je bouwt verder op je wetenschappelijke basis van de tweede graad. Kritisch nadenken en het ontwikkelen van onderzoekscompetenties worden steeds belangrijker. En wie echt durft, zet alvast ook zijn tanden in de wetenschapsolympiades!

Sport

In het vak sport ga je een stuk dieper dan in de lessen lichamelijke opvoeding. We streven naar een gevorderd niveau enerzijds en focussen anderzijds op de wetenschappelijke analyse van bewegingsactiviteiten. De nadruk ligt in deze richting op een wetenschappelijke benadering (als onderzoeker) van sport. 

Je werkt aan de uitbreiding en verbetering van je technische en tactische kwaliteiten binnen je eigen lichamelijke grenzen en mogelijkheden. 

Daarnaast ben je ook bezig met het ontwikkelen van een gezonde, actieve en veilige levensstijl. We werken ook aan sociale vaardigheden: omgangsvormen, teamspirit, verantwoordelijkheid nemen, fairplay ...

Seminarie wetenschappen

Tijdens het seminarie wetenschappen ga je projectmatig aan de slag. Verschillende disciplines komen samen in het seminarie. Je werkt aan je probleemoplossende vaardigheden.

Keuze: Spaans of crealabo

Je kiest tussen een extra taal (Spaans) of creatief aan de slag gaan. In het crealabo kan iedereen zijn eigen talent ontwikkeling op vlak van muziek, toneel, kunst, media, ...

 

Praktisch

In de richting sportwetenschappen gaan we gedurende een semester wekelijks zwemmen. Hiervoor gaan we met de fiets naar het zwembad. Je moet dus op school over een fiets kunnen beschikken.

Sommige sport- of zwemlessen kunnen ook starten of eindigen op een andere locatie, bijvoorbeeld aan de sporthal of het zwembad. Leerlingen die in de buurt wonen van de sportaccomodatie kunnen van daaruit rechtstreeks terug naar huis of kunnen onder begeleiding met de fiets terugkeren naar de campus. Deze verplaatsing kan buiten de normale lestijden vallen.

 

Lessentabel

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: