EDUGO Studieaanbod Opvoeding en begeleiding (D/A-finaliteit...

Terug naar het overzicht

3e graad / Maatschappij en welzijn / Dubbele finaliteit / TSO

Opvoeding en begeleiding (D/A-finaliteit / domein Maatschappij en welzijn)

Voor wie?

Wil je graag met mensen werken in een sociale context en hen begeleiden? Heb je een brede interesse in de gezondheids- en welzijnszorg? Hou je van de combinatie theorie en praktijk? Behaalde je een A-attest in het tweede jaar van de tweede graad in een doorstroomfinaliteit of dubbele finaliteit? Dan zit je in deze richting helemaal op je plaats!

Voorstelling lessenpakket

Opvoeding en begeleiding is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. De leerlingen krijgen een wetenschappelijk-theoretische basis aangereikt m.b.t. psychologie, (ortho)pedagogiek, deontologie en de mens en zijn plaats in de samenleving, waarbij steeds vertrokken wordt vanuit de contexten en voorbeelden uit de welzijnszorg. In deze richting leren de leerlingen pedagogisch handelen als toekomstig kinderbegeleider en zich oriënteren op het begeleiden van mensen met een beperking.

Wat na deze richting?

De focus van deze opleiding ligt op het verder studeren. Na je opleiding in de 3e graad van Opvoeding en begeleiding kan je doorstromen naar het hoger onderwijs, met name de professionele bacheloropleidingen. Logische vervolgopleidingen zijn bijvoorbeeld Pedagogie van het Jonge Kind, Onderwijs of Sociaal-agogisch werk.

Een éénjarige Se-n-Se-opleiding Persoonsbegeleider is ook een logische overstap voor leerlingen die geïnteresseerd zijn in het werken met personen met een beperking. Ook een Se-n-Se Zorgkundige behoort tot de mogelijkheden.

Je kan ook kiezen voor een graduaatsopleiding of een HBO5-opleiding Verpleegkunde.

Tenslotte kan je ook de overstap maken naar de arbeidsmarkt en gaan werken als kinderbegeleider baby’s en peuters of kinderbegeleider schoolgaande kinderen.
 

De lessentabel is voorlopig nog onder voorbehoud van wijzigingen!

Lessentabel

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: