EDUGO Studieaanbod Taal en STEM

Terug naar het overzicht

1e graad / 1ste jaar / Finaliteit doorstroom / A-stroom

Taal en STEM

Voor wie?

Heb je het getuigschrift basisonderwijs behaald en heb je interesse in taal, wiskunde, wetenschappen en techniek? Dan is deze richting echt iets voor jou!

Voorstelling lessenpakket

In het eerste leerjaar A - Taal en STEM krijg je 28 uur basisvorming. In deze uren bouw je verder op de leerstof van de lagere school, ook al krijgen sommige vakken een nieuwe naam. Geschiedenis, Godsdienst, Moderen vreemde talen, Mens & Samenleving, Natuurwetenschappen, Beeld ... in '1A Taal en STEM' bestudeer je en leer je de wereld in al zijn facetten kennen.

Daarnaast heb je nog 4 uur in het keuzegedeelteeen aanvullend uur wiskunde en Frans én een uur STEM- wetenschappen. Dit laat je toe om je zowel op het vlak van wiskunde, talen en STEM nog meer te verdiepen in de leerstof. 

Niveaugroepen Frans en Wiskunde: wist je trouwens dat voor Frans en wiskunde de klassen ingedeeld worden in drie niveaugroepen? Op die manier dagen we sterkere leerlingen uit (verdieping) en krijgen  leerlingen die het wat moeilijker hebben extra begeleiding (remediëring). Zo kan je de leerstof op je eigen tempo en niveau verwerken. Hierdoor krijg je optimale kansen om vorderingen te maken. 

In de lessen STEM-wetenschappen ga je na een onderzoeksvraag creatief, onderzoekend, probleemoplossend en ontwerpend aan de slag. Je doet dit met een open en nieuwsgierige blik naar de fysische wereld.

In het eerste jaar Taal en STEM kan je tijdens een keuzeuur ook proeven van andere domeinen zoals  'kunst en creatie', 'sport', 'taalexpressie', 'STEM-programmeren' of 'STEM-technieken'. Een boeiende manier om nieuwe interesses te ontdekken of bestaande talenten verder te ontwikkelen.

Bovendien wordt je taalvaardigheid versterkt als je kiest om het vak 'Beeld' in het Engels te volgen. Dit door het CLIL-project (Content and Language Integrated Learning). Zo leer je de Engelse taal op een leuke manier toe te passen. 

In het vak 'Mens en Samenleving' leer je over hoe je als mensen moet samenleven, over het belang van lichamelijke en emotionele gezondheid, kijk je kritisch naar de digitale wereld en krijg je de basisprincipes rond financiële geletterdheid mee. 

Wat na deze studierichting?

Een logisch vervolg op deze studierichting is een basisoptie in het tweede leerjaar A van de eerste graad. Afhankelijk van je interesses kan je kiezen voor verschillende basisopties: Moderne talen & wetenschappen - Economie & organisatie - Maatschappij & Welzijn - STEM-wetenschappen. Allen doorstroomrichtingen die voorbereiden op 3 ASO.

Lessentabel

Vakken lesuren
Aardrijkskunde 2
Beeld (met keuze CLIL) 2
Geschiedenis 1
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Mens en Samenleving 2
Moderne vreemde talen Engels 1
Moderne vreemde talen Frans 3
Muziek 1
Natuurwetenschappen 2
Nederlands 4
Techniek 2
Wiskunde 4
BASISVORMING 28
STEM-wetenschappen 1
Uitbreiding Frans 1
Uitbreiding wiskunde 1
Keuzeuur Kunst en creatie of 1
Keuzeuur Sport of  
Keuzeuur STEM-programmeren of  
Keuzeuur STEM-technieken of  
Keuzeuur Taalexpressie  
KEUZEGEDEELTE 4
TOTAAL 32

 

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: