EDUGO Studieaanbod Basiszorg en ondersteuning (A-finaliteit...

Terug naar het overzicht

3e graad / Maatschappij en welzijn / Finaliteit arbeidsmarktgericht / BSO

Basiszorg en ondersteuning (A-finaliteit / domein Maatschappij en welzijn)

Voor wie?

Je bent zorgzaam en wil de geheimen ontdekken van een gezonde levensstijl die een positieve invloed heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen. Gewapend met deze kennis hoop je een helpende hand en een luisterend oor te zijn voor mensen met zorgen. Je vindt het leuk om je zorgvragers energie te geven met leuke activiteiten. Je bent gemotiveerd om je communicatieve en sociale vaardigheden te verbeteren. Ook stroop je graag de handen uit de mouwen en ga je aan de slag in de keuken of leer je huishoudelijke taken uitvoeren (poetsen, wassen en strijken). Deze praktische vaardigheden zal je gebruiken om mensen met een zorgnood te helpen.

Voorstelling lessenpakket

Basiszorg en ondersteuning is een praktische richting in de arbeidsmarktfinaliteit en richt zich op leerlingen die willen doorgroeien naar een zorg– of welzijnsberoep. Leerlingen verwerven huishoudelijke en logistieke competenties maar krijgen ook al een basis van vaardigheden die in verschillende zorg– en welzijnsberoepen (bij o.m. kinderen en ouderen) noodzakelijk zijn. Dit is een set van relevante competenties uit de BK’s Verzorgende, Zorgkundige, Kinderbegeleider baby’s en peuters en Kinderbegeleider schoolgaande kinderen die de leerlingen voldoende moet voorbereiden om na het zesde jaar een éénjarige Se–n–se (Kinderbegeleider of Verzorgende/Zorgkundige) aan te vatten. Ook de opleiding HBO5 Verpleegkunde volgen behoort dan tot de mogelijkheden.

•  Zorg dragen voor maaltijdbereiding, linnenzorg en woon– en leefklimaat.

• Informeren en helpen van cliënten bij zorgnoden en behoeften met aandacht voor een aanbod van zorg–, hulp– en dienstverlening.

• Stimuleren van gezondheidsbevorderend gedrag.

• Psychosociaal welbevinden ondersteunen van kinderen en volwassenen met aandacht voor het hanteren van communicatieve en sociale vaardigheden.

• Introduceren van vrijetijds– en animatieactiviteiten.

• Voorbereiden van en oriëntering op het uitvoeren van taken als verzorgende, zorgkundige en begeleider in de kinderopvang.

Wat na deze richting?

Na het 6e jaar krijg je het diploma secundair onderwijs. Neem je eigen toekomst in handen en ga daarna voor een Se-n-Se Kinderzorg of Se-n-Se Zorgkundige. Je kan ook kiezen voor Kinderbegeleider duaal of voor Zorgkundige duaal. Starten in een graduaat Verpleegkunde behoort ook tot de mogelijkheden.

De lessentabel is voorlopig nog onder voorbehoud van wijzigingen!

Lessentabel

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: