Terug naar het overzicht

1e graad / 1ste jaar / Finaliteit doorstroom / A-stroom

Latijn

Voor wie?

Heb je het getuigschrift basisonderwijs behaald en heb je een grote interesse in taal èn wiskunde? Ben je nieuwsgierig naar hoe het er bij de Romeinen aan toe ging en lijkt het aanleren van Latijn voor jou een fijne uitdaging? Dan is deze richting echt iets voor jou!

Voorstelling lessenpakket

In het eerste leerjaar A - Latijn krijg je 27 uur basisvorming. In deze uren bouw je verder op de leerstof van de lagere school, ook al krijgen sommige vakken een nieuwe naam. Geschiedenis, Godsdienst, Moderne vreemde talen, Mens & Samenleving, Natuurwetenschappen, Beeld ... in '1A Latijn' bestudeer je en leer je de wereld in al zijn facetten kennen.

Daarnaast heb je nog 5 uur in het keuzegedeelte: 4 uur Latijn en 1uur STEM/ICT.

Je wordt helemaal ondergedompeld in de Grieks-Romeinse wereld en en ontdekt hoe de Grieken en Romeinen woonden, leefden, werkten, ... en welke invloed hun cultuur heeft op de samenleving van vandaag.

Je maakt kennis met de Latijnse taal. In de 4 uren Latijn bouw je langzamerhand woordenschat op, leer je teksten begrijpen en raak je geboeid door het leven van de Romeinen.

Je taalvaardigheid wordt nog meer versterkt door de keuze die je kan maken om het vak 'Beeld' in het Engels te volgen (CLIL).

Om je een zo breed mogelijk beeld te geven van de keuzes na het eerste jaar,  volg je de ene helft van het jaar een uur 'STEM'. De andere helft van het jaar krijg je een uur ICT, omdat deze vaardigheden steeds belangrijker worden in onze huidige maatschappij. Ook krijg je een beeld van de invloed die het internet heeft op ons leven en hoe je daar veilig mee kan omgaan.

In het vak 'Mens en Samenleving' leer je over hoe je als mensen moet samenleven, over het belang van lichamelijke en emotionele gezondheid, kijk je kritisch naar de digitale wereld en krijg je de basisprincipes rond financiële geletterdheid mee.  

Wat na deze studierichting? 

Een logisch vervolg op deze studierichting is de basisoptie Latijn in het tweede leerjaar A. Maar natuurlijk kan je nog kiezen voor de andere basisopties die wij aanbieden in het tweede leerjaar A zoals: Moderne talen & wetenschappen - Economie & organisatie - Maatschappij & Welzijn - STEM-wetenschappen (allen doorstroomrichtingen die voorbereiden op 3ASO)

Lessentabel

Vakken lesuren
Aardrijkskunde 2
Beeld (met keuze CLIL) 1
Geschiedenis 1
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Mens en Samenleving 2
Moderne vreemde talen Engels 1
Moderen vreemde talen Frans 3
Muziek 1
Natuurwetenschappen 2
Nederlands 4
Techniek 2
Wiskunde 4
BASISVORMING 27
Latijn 4
STEM/ICT 1
KEUZEGEDEELTE 5
TOTAAL 32

 

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: