Terug naar het overzicht

1e graad / 1ste jaar / Dubbele finaliteit / A-stroom

Techniek

Voor wie?

Heb je het getuigschrift basisonderwijs behaald en ben je getriggerd door techniek? Wil je bij een probleemstelling ook direct aan de slag? Werken met allerhande materialen motiveert je? Droom je van een goed doordacht en uitgewerkt project? Dan is deze richting echt iets voor jou.

Voorstelling lessenpakket

In het eerste leerjaar A - Techniek krijg je 28 uur basisvorming. In deze uren bouw je verder op de leerstof van de lagere school, ook al krijgen sommige vakken een neiuwe naam. Geschiedenis, Godsdienst, Moderne vreemde talen, Mens & Samenleving, Natuurwetenschappen, Beeld... In '1A Techniek' bestudeer je en leer je de wereld op jouw niveau ontdekken.

Daarnaast heb je nog 4 uur in het keuzegedeelte: 1 uur sociale vorming en 3 uur STEM-technieken met componenten houttechnieken - mechanica/elektriciteit - grafische communicatie en media

In de lessen STEM-technieken leer je een ontwerp met kritische blik uitvoeren, je maakt kennis met verschillende materialen en technieken en je wordt praktisch vaardig.

In de lessen sociale vorming leer je meer over de mens en zijn omgeving, over gedrag, relaties, voeding en wetenschappen, over gezondheid, milieu en veiligheid en leer je je sociale en communicatieve vaardigheden verbeteren.

Je maakt op deze manier kennis met de meeste vakgebieden die in het tweede jaar als basisoptie aangeboden worden. Zo kan je gemakkelijker een keuze maken die echt past bij je eigen interesses en mogelijkheden.

Voor de lessen STEM-technieken worden de klassen in twee groepen gesplitst zodat individuele begeleiding mogelijk is.

In het vak 'Mens en Samenleving' leer je over hoe je als mensen moet samenleven, over het belang van lichamelijke en emotionele gezondheid, kijk je kritisch naar de digitale wereld en krijg je de basisprincipes rond financiële geletterdheid mee. 

Wat na deze studierichting?

Een logisch vervolg op deze studierichting is een basisoptie in het tweede leerjaar A van de eerste graad. Afhankelijk van je interesses kan je kiezen voor verschillende basisopties:  Maatschappij & Welzijn 2 - Economie & organisatie 2  - STEM-technieken. Allen richtingen die voorbereiden op een derde jaar met dubbele finaliteit (TSO).

Lessentabel

Vakken lesuren
Aardrijkskunde 2
Beeld 2
Geschiedenis 1
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Mens en samenleving 2
Moderne vreemde talen Engels 1
Moderne vreemde talen Frans 3
Muziek 1
Natuurwetenschappen 2
Nederlands 4
Techniek 2
Wiskunde 4
BASISVORMING 28
Sociale vorming 1
STEM-technieken: houttechnieken, mechanica/elektriciteit, grafische communciatie en media 3
KEUZEGEDEELTE 4
TOTAAL 32

 

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: