3e graad / 6de jaar / ASO
Latijn - wiskunde (LWI)
Voor wie?
Latijn - wiskunde is een logische vervolgrichting na Latijn in de tweede graad (met optie 5 uur wiskunde).
Heb je naast interesse voor klassieke talen ook een sterke interesse in wiskunde? Ben je goed in abstract denken en wiskundig redeneren? Zie je een uitdaging in complexe problemen? Dan is Latijn - wiskunde jouw ding!
Volgde je een beperkt pakket wiskunde in de tweede graad? Dan kan je nog steeds kiezen voor LWI, maar wordt er van jou wel een extra inspanning verwacht om specifieke inzichten en vaardigheden te verwerven.
Voorstelling lespakket
Latijn studeren betekent dat je de taal, literatuur en cultuur van een beschaving bestudeert die aan de basis ligt van onze Westerse beschaving. Latijn behelst dus niet alleen de studie van teksten, maar is ook de studie van de filosofie, het recht, de retoriek, de kunst, de mythologie, … De antieke teksten die je in Latijn bestudeert, confronteren je bovendien met de mens zoals hij duizenden jaren geleden leefde.
Voor wiskunde bestudeer je specifieke onderwerpen zoals integraalrekening, ruimtemeetkunde, stochastiek, complexe getallen, ... die je voorbereiden op wetenschappelijke richtingen in het hoger onderwijs. Daarnaast zal je de wiskunde ook gebruiken om abstract te leren denken. Er worden bewijstechnieken aangeleerd, de fundamenten van de wiskunde (verzamelingen, logica ...) worden meer benadrukt zodat de leerstof niet enkel meer in het teken van concrete toepassingen staat.
Je kan je eigen accent leggen in deze richting door de keuze tussen de opties 6 en 8 uur wiskunde.
Wat na Latijn - wiskunde?
Met Latijn kan je later nog alle richtingen uit in het hoger onderwijs. Uit cijfers van het VVKSO blijkt trouwens dat studenten die tijdens hun middelbaar een studierichting hebben gevolgd met een klassieke taal, meer kans hebben om te slagen in het hoger onderwijs.
In deze richting krijg je een degelijk pakket wiskunde. Dan is een keuze voor opleidingen met een sterke component wiskunde ook mogelijk.
Professionele Bachelors
Voor de hand liggende keuzes zijn onderwijs, verpleegkunde, elektronica-ict, landmeting, luchtvaarttechnologie, ...
Academische Bachelors
Voor de hand liggende keuzes zijn geschiedenis, geneeskunde, farmaceutische wetenschappen, ingenieurswetenschappen, rechten, biomedische wetenschappen, wiskunde, fysica en sterrenkunde, informatica, industriële wetenschappen, ingenieurswetenschappen, architectuur, …
Meer info over deze richting en de vervolgopleidingen in hoger onderwijs zijn te vinden op www.onderwijskiezer.be.
Lessentabel
Deel deze pagina:
Optie 1: 6 uur wiskunde (LWI6)
In de optie LWI6 krijg je het basispakket van 6 uur wiskunde per week. Daarnaast krijg je 1 uur informatica en 1 uur Duits.
Optie 2: 8 uur wiskunde (LWI8)
Kies je voor LWI8 dan krijg je naast het basispakket van 6 uur wiskunde nog 2 uur seminarie wiskunde. In het seminarie wordt projectmatig gewerkt rond wiskunde.
Deze projecten leunen aan bij het leerplan en breiden het lichtjes uit. Klassieke onderwerpen zijn: perspectieftekenen, codekraken, sterrenkunde, programmeren van kanssimulaties, ... Er is geen examen. Je wordt beoordeeld op je inzet, creativiteit en zelfredzaamheid maar ook op verslagen en presentaties.
In deze twee extra uren wiskunde leer je zonder vrees ongekende software gebruiken, leer je de beginselen van het programmeren en wordt er aandacht besteed aan het schrijven van een professioneel wetenschappelijk verslag. Dit zijn vaardigheden die in het hoger onderwijs erg op prijs gesteld worden.