EDUGO Studieaanbod Economie - moderne talen (EMT)

Terug naar het overzicht

3e graad / 6de jaar / ASO

Economie - moderne talen (EMT)

Voor wie?

Economie - moderne talen is een logisch vervolg voor wie Economie volgde in de tweede graad.

Heb je interesse in actualiteit en wil je begrijpen hoe onze economie werkt? Ben je cijfervaardig, kritisch en taalvaardig? Heb je een talenknobbel, a knack for languages ou une bosse des langues? Ben je geïnteresseerd in anderstalige literatuur en vind je het boeiend om te na te denken over de taal op zich? Dan is Economie - moderne talen een geschikte keuze voor jou.

Volgde je geen Economie in de tweede graad? Dan kan je nog steeds kiezen voor EMT, maar wordt er van jou wel een extra inspanning verwacht om specifieke inzichten en vaardigheden te verwerven.

Voorstelling lespakket

In de derde graad wordt economie opgesplitst in algemene economie en bedrijfswetenschappen. Daarnaast is er nog een uur seminarie economie waarin projecten zoals het beursspel, justitie in België, het bedrijfsspel Top Team en bedrijfsbezoeken plaatsvinden. Je krijgt eveneens een cursus boekhouden zodat je goed voorbereid aan het hoger onderwijs kan beginnen.

In deze richting krijg je naast Nederlands een stevig pakket moderne talen (Frans, Engels en Duits). Tijdens de lessen krijg je de kans om de Franstalige, - Engelstalige en Duitstalige cultuur te verkennen door middel van visuele taal zoals film, toneel, reclame, videoclips, beeldend werk, websites ...  Dankzij het bijhouden van een taalportfolio kan je zicht krijgen op je sterktes en zwaktes en word je aangespoord om zelf je leerproces in handen te nemen.

Stapsgewijs zal je ook werken aan je onderzoekscompetentie: je leert via een uitgewerkte leerlijn stapsgewijs hoe een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd wordt. Voor economie werk je aan onderzoeksopdrachten met als kers op de taart het eindwerk. Binnen de taalvakken leer je over een taalkundig of literair onderwerp informatie te verzamelen, die te verwerken en te presenteren.  Zo kan je bijvoorbeeld personages uit een boek vergelijken met die uit de verfilming ervan of  kan je het specifiek woordgebruik van je favoriete Engelstalige serie analyseren.

En wie geen schrik heeft van extra uitdagingen kan deelnemen  aan de Franse olympiade Olyfran of de  BBC Public Speaking Awards.

Wat na Economie - moderne talen?

De verdere doorstromingsmogelijkheden na economie zijn zeer uitgebreid. Wel moet enig voorbehoud gemaakt worden voor richtingen met veel wiskunde en/of wetenschappen, aangezien je hier maar een beperkt pakket van volgde. Deze richtingen zijn daarom niet uitgesloten, maar zullen een extra inspanning vragen. Uiteraard spelen ook je inzet en competenties een grote rol.

Professionele Bachelors

Voor de hand liggende keuzes zijn bedrijfsmanagement, sociale sector, gezondheidssector, onderwijs, …

Academische Bachelors

Voor de hand liggende keuzes zijn een managementopleiding, rechten, talen, economische wetenschappen, …

Meer info over deze richting en de vervolgopleidingen in hoger onderwijs zijn te vinden op www.onderwijskiezer.be.

Lessentabel

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina: