EDUGO Secundair onderwijs De Brug Activiteiten De kleine Cervantes: jeugdliteratuurprij...
Secundair onderwijs • Eerstegraadsschool

Terug naar het overzicht

01 Mei 2023

De kleine Cervantes: jeugdliteratuurprijs Stad Gent

De Brug

25ste editie van De Kleine Cervantes

‘Noem geen namen’ van de Nederlandse historica en auteur Astrid Sy won de 25ste Kleine Cervantes, de jeugdliteratuurprijs van de Stad Gent.

Het verhaal is waargebeurd en vertelt de geschiedenis van enkele jonge verpleegsters uit het verzet, die tijdens de Tweede Wereldoorlog beslisten om Joodse kinderen uit de handen van de nazi’s te redden. Wat volgde, was een lange, gevaarlijke weg die begon bij een crèche in Amsterdam.

De Kleine Cervantes schotelde onze leerlingen (Sofie Vermeersch, Arne Naudts, Milan Goethals, Maxime Jacques, Iemke Samoy, Charlotte Jooris, Titus de Trazegnies, Lars Degrande, Nina Baertsoen, Dilany Van Gaever, Jules Stals en Juul De Boe) dit jaar zes boeken voor. Het was meer dan een wedstrijd tussen verschillende Gentse scholen.

Dit jaar namen onze leerlingen deel aan panelgesprekken en workshops rond zes genomineerde boeken. Steeds werden ze ondervraagd door de jeugdauteurs.

De Kleine Cervantes wil niet alleen het leesplezier bevorderen, in een leeftijdsgroep waar het lezen dreigt af te nemen, maar ze willen ook de jongeren stimuleren om kritisch na te denken en te debatteren over literatuur.

De Kleine Cervantes werd dit jaar voor het eerste georganiseerd door De Krook.

Op de foto zien jullie onze leerlingen en onze leescoach dhr. De Brauwer, samen met de winnares Astrid Sy.

Meer informatie vinden jullie op:

https://gent.bibliotheek.be/de-kleine-cervantes

De leescoaches

Johan De Brauwer

Julie Rottier

Contacteer De Brug

Simone Duboisstraat 15
9041 Oostakker

Tel: 09 255 91 13
Fax: 09 255 91 23

info.brug@edugo.be