Wetenschappen - wiskunde is een logische vervolg op de richting Wetenschappen in de tweede graad.
Weet je graag hoe dingen werken, trek je graag het labo in om zelf dingen te onderzoeken? Kan je de werkelijkheid niet zomaar aanvaarden, maar wil je het mechanisme achter de schermen begrijpen? Ben je goed in abstract denken en wiskundig redeneren? Zie je een uitdaging in complexe problemen? Dan is wetenschappen - wiskunde jouw richting!
Voor wiskunde bestudeer je specifieke onderwerpen zoals integraalrekening, ruimtemeetkunde, stochastiek, complexe getallen, ... die je voorbereiden op wetenschappelijke richtingen in het hoger onderwijs. Daarnaast zal je de wiskunde ook gebruiken om abstract te leren denken. Er worden bewijstechnieken aangeleerd, de fundamenten van de wiskunde (verzamelingen, logica ...) worden meer benadrukt zodat de leerstof niet enkel meer in het teken van concrete toepassingen staat.
Daarnaast krijg je een stevige basis aan biologie, chemie en fysica. Tijd genoeg om de leerstof uit te diepen en om zelf in actie te schieten! Gaandeweg leer je kritisch nadenken en leer je de handelingen van een echte wetenschapper! In het seminarie wetenschappen ga je via grote en kleine projecten zelf aan de slag. Ook projecten in samenwerking met de UGent of hogescholen uit de buurt staan op het menu.
Stapsgewijs zal je ook werken aan je onderzoekscompetentie: je leert een wetenschappelijk experiment correct uitvoeren en analyseren. Het resultaat van een wiskundeproject kan je hier vinden. En wie echt durft, zet alvast ook zijn tanden in de olympiades wetenschappen en wiskunde!
Met het STEM-verhaal (Science, Technology, Engineering, Mathematics) probeert men jongeren warm te maken voor wetenschap en technologie. De studierichting wetenschappen komt al een groot deel tegemoet aan deze doelstelling van STEM.
Je kan je eigen accent leggen in deze richting door de keuze tussen de opties 6 en 8 uur wiskunde.
De wetenschapsrichtingen in het ASO zorgen voor een vlotte overgang naar richtingen wetenschappen in het hoger onderwijs. Kies je voor ingenieursrichtingen dan doe je er goed aan om naast je pakket wetenschappen ook voor een voldoende groot pakket wiskunde te kiezen.
Professionele bachelors
Voor de hand liggende keuzes zijn: elektronica-ICT, multimedia en communicatietechnologie, informatica, verpleegkunde, vroedkunde, agro- en biotechnologie, ..
Academische bachelors
Voor de hand liggende keuzes zijn industriële wetenschappen, ingenieurswetenschappen, geneeskunde, informatica, wiskunde, fysica & sterrenkunde, biomedische wetenschappen, farmaceutische wetenschappen, biowetenschappen, …
Meer info over deze richting en de vervolgopleidingen in hoger onderwijs zijn te vinden op www.onderwijskiezer.be.
Deel deze pagina:
In de optie LWI6 krijg je het basispakket van 6 uur wiskunde per week. Daarnaast krijg je 1 uur informatica en 1 uur Duits.
Kies je voor WEWI8 dan krijg je naast het basispakket van 6 uur wiskunde nog 2 uur seminarie wiskunde. In het seminarie wordt projectmatig gewerkt rond wiskunde.
Deze projecten leunen aan bij het leerplan en breiden het lichtjes uit. Klassieke onderwerpen zijn: perspectieftekenen, codekraken, sterrenkunde, programmeren van kanssimulaties, ... Er is geen examen. Je wordt beoordeeld op je inzet, creativiteit en zelfredzaamheid maar ook op verslagen en presentaties.
In deze twee extra uren wiskunde leer je zonder vrees ongekende software gebruiken, leer je de beginselen van het programmeren en wordt er aandacht besteed aan het schrijven van een professioneel wetenschappelijke verslag. Dit zijn vaardigheden die in het hoger onderwijs erg op prijs gesteld worden.