Secundair onderwijs • 2e en 3e graad doorstroomfinaliteit (ASO)

Terug naar het overzicht

2e graad / 4de jaar / ASO

Latijn

Voor wie?

Hou je ervan om de schoonheid van een tekst te leren ontdekken, om probleemoplossend te denken, dan is de richting Latijn iets voor jou. Heb je belangstelling voor taal, filosofie, geschiedenis, kunst en verhalen, dan zal Latijn je zeker niet teleurstellen. Je hebt wel een dosis doorzettingsvermogen nodig om je tanden te zetten in dit ruime aanbod, maar er zal een boeiende wereld voor je opengaan.

In de eerste plaats scherpt Latijn de taalvaardigheid in het algemeen aan. Latijn geeft je meer dan eender welke andere taal een inzicht in taalstructuren.

Voorstelling lespakket

Latijn studeren betekent dat je de taal, literatuur en cultuur van een beschaving bestudeert die aan de basis ligt van onze Westerse beschaving. Latijn behelst dus niet alleen de studie van teksten, maar is ook de studie van de filosofie, het recht, de retoriek, de kunst, de mythologie, … De antieke teksten die je in Latijn bestudeert, confronteren je bovendien met de mens zoals hij duizenden jaren geleden leefde. Een mens die heel erg verschilt van ons in denken en voelen en toch ook zo gelijkend is aan ons, zo herkenbaar, zo vertrouwd. Oorlog en vrede, leven en dood, liefde en haat: de kwesties waar de Romeinen toen mee worstelden, blijken dezelfde als de vragen die ons tegenwoordig nog steeds bezig houden.

Doorheen de verschillende graden werk je ook stapsgewijs aan je onderzoekscompetentie: dat gaat van eerder eenvoudige onderzoeksopdrachten in de tweede graad tot een volledig wetenschappelijk onderzoek in de derde graad. Daarnaast krijgen we ook een advocaat op bezoek, trekken we naar het justitiepaleis, wagen we ons aan een bravourestukje zoals de Cicero- en Vergiliusolympiade, wonen we een Latijns popconcert bij en zoveel meer.

Je kan je eigen accent leggen in deze richting door de keuze tussen de opties 4 en 5 uur wiskunde.

Wat na de tweede graad?

In de derde graad dringt zich een keuze op. Wie Latijn gevolgd heeft in de tweede graad, kan zich in de derde graad verdiepen in:


Lessentabel

Algemeen

Optie 4u wiskunde

4LAT4

Optie 5u wiskunde

4LAT5

Godsdienst 2 2
Nederlands 4 4
Frans 4 3
Engels 2 2
Duits 1 1
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 2 2
Lichamelijke Opvoeding 2 2
Biologie 1 1
Chemie 1 1
Fysica 1 1
Informatica 1 1
Muzikale Opvoeding 1 1
Specifiek    
Latijn 5 5
Wiskunde 4 5
Totaal 32 32

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina:
Optie 1: 4 uur wiskunde (LAT4)

Kies je voor de optie 4 uur wiskunde dan krijg je een basispakket wiskunde. Dit wordt gecompenseerd met een extra uur taal. In het derde jaar heb je 5 uur Nederlands per week en in het vierde jaar 4 uur Frans.


Optie 2: 5 uur wiskunde (LAT5)

Kies je voor de optie 5 uur wiskunde dan heb je een uitgebreid pakket wiskunde. De basisleerstof is dezelfde als de optie 4 uur wiskunde, maar deze wordt aangevuld met extra theorie en een groter en diepgaander pakket oefeningen.

Contacteer De Toren

Sint-Jozefstraat 10
9041 Oostakker

Tel: 09 255 91 14

info.toren@edugo.be