Secundair onderwijs • 2e en 3e graad TSO/BSO

Trammelant

Voor het project Trammelant ben ik met mijn klas 4BM1 op bezoek geweest naar de stelplaats van De Lijn in Gentbrugge en het heeft me aangenaam verrast.

We zijn gestart in de loods waar de "hermelijnen" staan. Dit was een soort tunnel. Een hermelijn kost heel veel, mijn schatting was rond de 700.000 euro maar de juiste prijs was 2.5 miljoen euro!!! En het ergste vind ik, als reiziger van De lijn, dat de eerste hermelijn in Gent toen hij de eerste keer de baan op ging al na 3uur terug moest in de loods omdat er al in de zetels gesneden was. Hoe erg kunnen mensen nu zijn! En dan mochten we in de hermelijn zitten en een noodrem meemaken. Het was leuk en de controleur zette een kegel waar de tram zou remmen en we moesten toen raden waar hij zou stoppen en er zijn er maar paar van de klas die het hebben overleefd (zij schatten wel de juiste remafstand in...).

Daarna kregen we een rondleiding en mochten we de motors eens bekijken van de trams en hebben we ook de oude trams bekeken. Toen hebben we ook een quiz gedaan en die was ook interessant en ik had ze bijna allemaal juist.

Daarna kwam het hoogtepunt van de dag; de BROODJES. Die waren superheeerlijk en we mochten dan beetje rusten aan tafel. Na de pauze zijn we naar een soort bus gegaan die nietmeer in dienst is en we hebben een brandtest gedaan met soort gas of rook. Die evacuatieoefening was heel leuk en we waren allemaal vrij snel uit die bus.

We hebben ook de prijzen bekeken als er sprake is van vandalisme. De prijzen liggen verschrikelijk hoog en bij grafitti op trams ook. Zo 1 flesje om grafitie te verwijderen kost 65 euro!!!

Op het einde gingen we ook nog een kijkje nemen op de dispatch van Oost-Vlaanderen. Een leuke uitstap en een mooie dag.

Het fotoverslag van deze uitstap is hier terug te vinden.

Mohamed El Omari

Contacteer Glorieux

Sint-Jozefstraat 7
9041 Oostakker

Tel: 09 255 91 15

info@glorieux.edugo.be