Secundair onderwijs • 2e en 3e graad doorstroomfinaliteit (ASO)

Terug naar het overzicht

23 Juni 2023

Raketlancering

De Toren

Al enkele weken bereidden 6WEWI8 en 6LWI8 de lancering voor van een zelfgemaakte raket, die aangestuwd wordt door een kneedbom die siliconen vermengt met natriumchloraat. In de behuizing van de raket zit een versnellingsmeter die ervoor zorgt dat de kop op het gepaste tijdstip van de romp weggekatapulteerd wordt. Als alles goed gaat, zal er een parachute opengaan en zal de kop van de raket na een poosje zachtjes in de berm naast het zelfgemaakte lanceerplatform neerdalen. 

Op 23 juni was alles klaar voor de lancering van de Broecknik, de eerste ruimtesonde van de joint venture tussen 6WEWI8 en 6LWI8. Er waren heel wat kijklustigen. Maar die liepen geen gevaar. Mevr. Van den Bosch en dhr. Stichelbaut waakten met brandblusser en zandemmers over de veiligheid van hun pupillen.

Bij de eerste lancering zagen we enkel een forse rookontwikkeling. Daarna werden de elektronica en de parachute verwijderd. Jolan en Lander boorden gaten in de behuizing zodat er een betere zuurstoftoevoer kon ontstaan. Een snuggere ingreep. Bij de tweede poging zagen sommige leerlingen de raket enkele centimeters omhoog gaan. Het was een bloedhete dag. Niet alle waarnemers observeerden bij de tweede lancering nog even scherp.

Contacteer De Toren

Sint-Jozefstraat 10
9041 Oostakker

Tel: 09 255 91 14

info@toren.edugo.be