Het verhaal van ons verleden, brengt ons dichterbij.
En… hoe de wetenschap ons hierbij kan helpen.
In het programma ‘Het verhaal van Vlaanderen’ toont Tom Waes onze Vlaamse geschiedenis. Voor onze lessen geschiedenis waren de eerste twee afleveringen interessant beeldmateriaal over de prehistorie en de klassieke oudheid. Twee historische tijdvakken die we tijdens de lessen geschiedenis in de eerste graad bestuderen.
Wij, vanuit de lessen geschiedenis, vonden het passend om vakoverstijgend een schedel van een australopithecus (Lucy, ca. 3,2 miljoen jaar oud) te laten uitwerken in 3D.
Hiervoor kwamen we bij onze collega’s STEM-wetenschappen terecht. De Tripodmaker uit het STEM-atelier is er wonderwel in geslaagd om een replica van de oude schedel te printen.
Zo’n 3D-geprinte replica van een prehistorische schedel is ideaal als didactische materiaal voor de lessen geschiedenis. We vertelden dat de oorspronkelijke schedel van de australopithecus in Afrika werd gevonden. De leerlingen waren verbaasd omdat de schedelinhoud slechts de grootte van een sinaasappel had. Op de foto toont Elena Pauwels uit de richting Taal & STEM, met enige trots, deze reconstructie.
Het nieuws wordt nog interessanter! Het brengt ons zelfs een stap dichterbij op de tijdlijn. Een replica van een schedel van een neanderthaler (ca. 38.000 jaar oud) in 3D. Wist je dat we nog ongeveer 2% DNA-neanderthaler in ons hebben?
Het uitprinten duurde exact 2 dagen en 18 minuten. De hersenpan uit maïsbioplastic weegt 368 gram.
In de lessen wetenschappen werd aangetoond dat 3D-geprinte botten nog meer zullen ingezet worden in de medische wereld en in het onderwijs. Wetenschap kan helpen de wereld ten goede te veranderen.
In de lessen geschiedenis bracht historisch onderzoek ons dichterbij de evolutie van de mens. Er werd gefocust op het verdwijnen van de neanderthaler met de komst van de homo sapiens. We gaven hiervoor mogelijke verklaringen.
Met lof voor de wetenschap en speciale dank aan de collega’s Van Avermaet, Habils en Engels.
Johan De Brauwer