EDUGO Secundair onderwijs Lochristi Studieaanbod Welzijnswetenschappen (D-finaliteit / do...
Secundair onderwijs • 1e, 2e en 3e graad finaliteiten D, D/A, A

Terug naar het overzicht

3e graad / Maatschappij en welzijn / Finaliteit doorstroom / TSO

Welzijnswetenschappen (D-finaliteit / domein Maatschappij en welzijn)

Voor wie?

Sta jij nieuwsgierig in het leven en de wereld om je heen? Vraag jij je wel eens af waarom mensen doen wat ze doen en hoe de samenleving in elkaar zit? In deze studierichting krijg je de kans om je communicatieve vaardigheden te ontwikkelen en kritisch te kijken naar actuele informatie en maatschappelijke fenomenen. Je leert niet alleen over het gedrag van anderen en jezelf, maar ook over de essentie van het leven en de rol die jij daarin kunt spelen.

Bovendien zal je brede interesse in natuurwetenschappen worden aangesproken, waardoor je een veelzijdige en brede basis krijgt voor jouw verdere studie en loopbaan. Je zult je verdiepen in verschillende maatschappelijke thema's en leren hoe je anderen kunt helpen en ondersteunen op verschillende gebieden.

Kortom, de studierichting Welzijnswetenschappen biedt je de perfecte omgeving om jouw nieuwsgierigheid en brede interesses verder te ontwikkelen en te vertalen naar maatschappelijk relevante kennis en vaardigheden.

Voorstelling lessenpakket

Welzijnswetenschappen is een theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met filosofie, sociale en gedragswetenschappen en biologie. Leerlingen filosoferen over de mens, de wereld rondom ons, het goed en het kwade, geluk en de zin van het leven. Daarnaast ontwikkelen leerlingen een wetenschappelijk begrippenkader met betrekking tot sociale en gedragswetenschappen en leren ze verbanden zien met betrekking tot de hedendaagse samenleving, sociaal recht, communicatie en de mens en zijn gedrag. Daartoe reflecteren ze over wetenschappelijke theorieën. Ze verwerven inzichten in de fysiologie en anatomie van de mens. Dat alles vanuit contexten en voorbeelden uit de samenleving, gezondheid en welzijn. 

 • Filosofie in een maatschappelijke context: met als uitgangspunt de leefomgeving van de student.
 • Sociale en gedragswetenschappen: vanuit concrete thema’s op het gebied van communicatie, opvoeding en ondersteuning, recht en onze samenleving.
 • Meer inzicht verwerven door kritisch te reflecteren over theorieën en begrippen vanuit de vakken psychologie, (ortho)pedagogiek, politieke wetenschappen en sociaal recht.
 • Sociale en gedragswetenschappen: als uitgangspunt wordt vertrokken vanuit concrete thema’s op het gebied van communicatie, opvoeding en ondersteuning, recht en onze samenleving.
 • Fysiologie en anatomie van de mens
 • Uitbreiding van wiskunde: statistiek (6WEWE)

Wat na deze richting?

Na deze opleiding met doorstroomfinaliteit bereid je je voor op een academische bachelor. Je kiest bij voorkeur een opleiding binnen het domein Maatschappij en welzijn gerelateerd aan de gevolgde opleiding. 

Volgende studies komen daarbij in aanmerking:

 • Sociale gezondheidswetenschappen
 • Gezondheidszorg
 • Psychologie en Pedagogische wetenschappen
 • Pedagogie van het jonge kind
 • Sport en bewegen
 • Educatieve master / bachelor
 • Sociaal-agogisch werk

 

De lessentabel is voorlopig nog onder voorbehoud van wijzigingen!

Lessentabel

Bekijk de lessentabel (PDF)

Deel deze pagina:06 Mei 2024

Welkom op de webstek van EDUGOLO
 

Ontdek onze campus  Info en inschrijvingen  Ontdek onze studierichtingen  Meld je aan (eerste jaar)

Hey, welkom op onze webstek! Door je hier te treffen, heb je interesse in onze school en onze studierichtingen.

Laat je verrassen door wat we te bieden hebben!

Wens je meer info?

Ervaar je moeilijkheden bij het digitaal inschrijven?
Neem dan contact op met de school om een afspraak te maken op 09 355 89 46

Onze directie vertelt je alvast iets meer:

 

Contacteer Lochristi

Dorp-Oost 32
9080 Lochristi

Tel: 09 355 89 46

info.lochristi@edugo.be