Secundair onderwijs • 2e en 3e graad TSO/BSO

STORA ENSO & VOLKSTERRENWACHT ‘ARMAND PIEN’

We vertrokken ’s morgens stipt 08.30 aan onze afdeling met de fiets. Iedereen was op tijd én goed gezind! Toch mochten er eerst een paar banden opgepompt worden alvorens te vertrekken.

Via ‘het veer van Langerbrugge’ kwamen we bij onze eerste afspraak:
STORA ENSO, beter bekent als ‘de papierfabriek’!
Stora Enso is ontstaan in 1932. Ze maken van oud papier weer nieuw papier voor vb kranten en tijdschriften. Er werken ongeveer 400 mensen in het bedrijf.
Ze produceren zelf hun stroom door hun eigen 2 centrales. Qua transport is het bedrijf ook ideaal gelegen aan water- en spoorwegen.
Ze hebben twee papiermachines: de oude levert papier van 6 meter breed en heeft een productie van 1200 meter papier per minuut. De nieuwe levert papier met een breedte van ca. 10 meter en produceert 2000 meter papier per minuut.
De productie gaat als volgt:
Eerst komt al het oude papier in een trommel. In die trommel wordt het papier ontdaan van de inkt. Er ontstaat een pulp. Die pulp wordt vervolgens geperst tot een droge pulp en op een reusachtige as gerold. Vervolgens worden er kleinere rollen van gemaakt én geknipt op maat van de klant.
We kregen ook de unieke kans om de werkplaats te bezoeken.
Daar we allen toekomstige ‘foto – lasser – constructeur’ zijn, was dit het ideale moment om eens kennis te maken met de realiteit!

Bij het einde van het bedrijfsbezoek begaven we ons al rond het middaguur!
Hoog tijd dus om ons richting stad te begeven voor onze volgende afspraak:
DE STERRENWACHT ARMAND PIEN (universiteit Gent).
Daar hadden we de kans om nader kennis te maken met het heelal! We konden even naar de draak op het Belfort kijken door de oudste telescoop die prachtig gerestaureerd was. Daarna liepen we op ‘het dakterras’. Een graspleintje op het dak waar er o.a. een thermometerkast stond. Daar kregen we ook de kans om naar de zon te kijken. We konden op die mooie ronde bol twee ‘zonnevlekken’ zien! Die vlekken wijzen op een minder warm stuk op de zon.
Eenmaal in het leslokaal gekomen, volgde een interessante uitleg over bepaalde onderdelen, de bouw en de werking van een ‘space shuttle’!!
Als afsluiter kregen we een 3 D – voorstelling met de titel: ‘1000 meteoren en kometen’.

Gerustgesteld over het feit dat een inslag van een komeet op aarde voor misschien binnen ‘een paar 1000 jaar’ is, verlieten we ‘de Rozier’ en namen we afscheid van een mooie en leerrijke dag.

Matthias Criel
Leerling 5 LC-2

Klik hier voor het fotoverslag.

Contacteer Glorieux

Sint-Jozefstraat 7
9041 Oostakker

Tel: 09 255 91 15

info@glorieux.edugo.be