EDUGO Algemeen Nieuws Ken jij Simon Huysman?

Terug naar het overzicht

22 Maart 2018

Ken jij Simon Huysman?

Algemeen

EDUGO bestaat 20 jaar. Daarom zetten we de komende weken 20 oud-leerlingen in de kijker. We vroegen hen wat ze nu doen in het leven en hoe ze hun schooltijd beleefd hebben.

Simon Huysman

20 jaar - Piloot bij Ryanair

Volgde les op: Lourdes-Meerhout, Slotendries, campus De Brug, campus De Toren (Wetenschappen-wiskunde)

Wat houdt je job precies in?

De meeste mensen hebben in hun hoofd een beeld van de taken van een piloot, maar dit beeld is niet altijd volledig correct. Momenteel ben ik co-piloot en vlieg ik met een ervaren captain. Dit wil niet zeggen dat ik er als co-piloot gewoon bij zit. Lang geleden was dit wel het geval, maar de luchtvaart is doorheen de jaren sterk geëvolueerd. De captain is wel nog steeds de eindverantwoordelijke, maar er worden veel beslissingen genomen in overleg. De taken zijn gelijkwaardiger verdeeld. Zo wisselen we als piloot en co-piloot af: ik doe bijvoorbeeld een heenvlucht, terwijl de ander de communicatie met de verkeersleiding en het papierwerk doet. In de terugvlucht is het dan net omgekeerd.

Naast het vliegen zelf doen we ook heel wat voorbereidingen.

Wat is jou bijgebleven uit je tijd op EDUGO?

Het viel mij op dat zowel op campus De Brug als op campus De Toren niet enkel de resultaten op studievlak belangrijk waren. Er werden ook veel andere talenten aangesproken: toneel, muziek, … Er was bijna wekelijks wel iets te beleven naast het studeren. Dit helpt ook voor wie wat onzeker is en versterkt het welbevinden van de leerlingen.

Daarnaast hadden we ook heel goede leerkrachten. Er was een kleine afstand waardoor we een goede band konden opbouwen met de leerkrachten. 

Wat zijn volgens jou de sterke punten van EDUGO?

Iedereen krijgt gelijke kansen op EDUGO. We hadden nooit het gevoel dat iemand benadeeld of voorgetrokken werd. Er wordt veel gedaan voor het welbevinden van de leerlingen. Er zijn culturele activiteiten, maar ook kleine acties tussendoor: een voetbaltornooi tussen leerlingen en leerkrachten, rozenactie rond valentijn.

Er was ook een duidelijke evolutie van campus De Brug naar De Toren. Naarmate we ouder werden kregen we meer vrijheid. Dit werd door heel wat leerlingen gewaardeerd.

De leerkrachten steunden ons ook in wat we wilden doen. Ze waren oprecht geïnteresseerd in onze eigen projecten en we hielpen ons om onze doelen te bereiken.

Welke vaardigheid of attitude die je leerde op EDUGO kan je op je werkplek nog steeds gebruiken?

Ik was op school sterk betrokken in toneel en muziek. Daar leerde ik in groepsverband werken en elkaar te vertrouwen. Dit heb ik nu ook nodig. Soms zit je in de cockpit met mensen die je niet kent, maar je moet wel samenwerken en elkaar vertrouwen om de passagiers veilig op hun bestemming te krijgen.

We leerden onbewust ook discipline op school, zoals op tijd zijn. Op dat moment denk je dat het stomme regels zijn, maar achteraf ben je blij dat je je bepaalde houdingen in de loop der jaren eigen maakt.

Mijn richting wetenschappen hielp ook voor het slagen van de ingangsexamens.

Ook doorzettingsvermogen heb ik op school geleerd. De pilotenopleiding was zwaar, en er waren soms moeilijke periodes. Het was belangrijk om het einddoel voor ogen te blijven houden.